Als ik vertel,

dat ik afscheidsfotograaf ben kijken de meeste mensen bedenkelijk, en komt er al snel de vraag wat fotografeer je dan.

Zo een vraag is begrijpelijk, want het is nog niet zo gebruikelijk dat er foto`s worden genomen bij een afscheid. Al hoewel dit tegenwoordig steeds vaker gebeurd. En daar ben ik heel blij om. Niet alleen omdat ik zelf fotograaf ben, maar omdat het voor nabestaanden waardevol, een troost, en een houvast is.


Ik heb dit zelf ondervonden, toen mijn zusje overleed.

De wereld stond even stil, om daarna als een malle te gaan draaien.

Samen met mijn zwager, mijn ouders en mijn man en kinderen zijn we een afscheid gaan organiseren. Samen gingen we dingen opzoeken, dingen uitzoeken, praten over bepaalde dingen die we graag in een afscheid zouden willen, dingen die we niet zouden willen en ga zo maar door. Praktisch gezien ging de wereld door, maar emotioneel stond die stil, geen tijd voor, we moesten van alles regelen.

Tijdens het afscheid waren we overmand door emoties, verdriet, onmacht maar ook liefde en verbondenheid.

Er zijn bij het afscheid van mijn zusje foto`s gemaakt, o.a. toen we uit de kerk kwamen en de rouwauto tussen 4 paarden, bereden door leden van de Oostkapelse Ringrijders Vereniging, naar de begraafplaats reed. Achter de stoet liepen wij als nabestaanden en alle mensen die daar behoefte aan hadden.

Dit was zo indrukwekkend, en overweldigend, dat dit indruk maakte, maar mijn hoofd zat vol met emoties en verdriet dat ik een aantal dingen niet bewust heb meegekregen die dag.

Maar de foto`s die we later zagen brachten het moment terug, en ik zag toen dat het heel mooi was, zo een stoet. Het bracht mij terug naar dat moment, maar nu kon ik er rustig en zo lang naar kijken als ik zelf wilde. En wat had mijn zusje dit prachtig gevonden. Zo tussen de ringrijpaarden.


Dit zette mij aan het denken, foto`s kunnen dus heel veel bij je oproepen, een fijn gevoel, liefde en verbondenheid maar ook rust bieden. Allemaal herinneringen die waardevol zijn.

Zo ben ik tot mijn keuze gekomen om me te specialiseren in afscheidsfotograaf, want het is een vak.

Ik heb master classes gevolgd en een 6 maanden traject bij een afscheidsfotograaf om alle facetten goed onder de knie te krijgen en met eerbied en respect een afscheid te kunnen fotograferen.731 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven